Array ( [0] => 2829 [1] => 2836 [2] => 2850 [3] => 2860 [4] => 2871 [5] => 2883 [6] => 2890 [7] => 2898 [8] => 2921 ) 1
0
29 квiтня
Завантажити ще

Футбольні експерти: про наші шанси на Євро-2024, роль Реброва та аналогії з Хорватією

Футбольні експерти: про наші шанси на Євро-2024, роль Реброва та аналогії з Хорватією
Фото: ЗСУ

Україна у фінальній стадії Євро-2024 – і це вже безумовний успіх. Тепер на команду Сергія Реброва чекає груповий турнір, де суперниками будуть Бельгія, Словаччина та Румунія.

Одночасно з першою командою 26 березня успішно виступили ще дві наші збірні.

U-21 розбила Азербайджан з рахунком 3:0 і наблизилася до Євро-2025.

А U-19. вигравши 3:0 у Швейцарії, вийшла на Євро-2024 у своїй віковій категорії.

Журналіст Коротко про поспілкувався з футбольними експертами і разом з ними оцінював перспективи вітчизняного футболу.

Перемоги юніорів ні про що не говорять

Головний редактор журналу FOOTBALL Віталій Пасічний налаштований стримано, якщо не сказати - песимістично.

Головний редактор журналу «FOOTBALL» Віталій Пасичний Фото: ФБ Віталій Пасічний

Головний редактор журналу «FOOTBALL» Віталій Пасичний Фото: ФБ Віталій Пасічний

- Віталію, як вам матч із Ісландією?

- Нормально. На відміну від гри з Боснією та Герцеговиною, створювали досить небезпечні моменти протягом усієї гри, а не лише наприкінці. Оцінювати гру  на відмінно не дає хіба що огидна гра в ситуації з голом ісландців.

- Які висновки можна зробити після матчів з Ісландією та Боснією?

- Ми сильніші. Гра з тією ж Боснією дуже розчарувала, але коли в тебе на заміні то форвард «Валенсії» (Роман Яремчук у грі з Боснією), то форвард одного з лідерів іспанського чемпіонату «Жирони» (Артем Довбик у грі з Ісландією), а на інших позиціях гравці "Арсеналу", "Челсі" - можна навіть без виразної гри, на чистому класі "запинати" футболістів з маловідомих "ОФІ", "Ейпена", "Ельфсборга" (клуби, в яких грають ісландці).

– Якими бачите перспективи команди на Євро?

– Чесно, невисокими. Є великі питання до Реброва щодо побудови гри. Героїчно виявляти волю до перемоги і «перевертати» матч із Північною Македонією чи Боснією та Герцеговиною, звичайно, здорово та весело, але взагалі непогано б до такого не доводити. Оборона грає погано, в опорній зоні - діра, в нападі все тримається на індивідуальних навичках гравців. Чим тренер займається, не дуже зрозуміло.

– Зараз, незважаючи на війну, команди всіх вікових категорій демонструють добрі результати. З чим це пов'язано? Мабуть, з тим, що фундамент цих команд було успішно закладено ще в довоєнний час?

– На юнацькому рівні головне - не перемоги. Вже років 20 про це говорять, і все одно оце «побєдобєсіє» - "Ура, ми пройшли на черговий турнір U" - виявляється сильнішим. У 2009 році молодіжний чемпіонат світу виграла Гана, і де ці зірки зараз?

Успіх на юнацькому рівні не означає нічого. Свого часу Олександр Петраков привів збірну України до перемоги на молодіжному ЧС-19, і той самий Владислав Супряга, герой тієї перемоги, зараз на межі виходу з професійного футболу. Будь-який успіх на молодіжному рівні говорить про якийсь збіг напіввипадкових факторів: як правило, фізичної готовності (яка без проблем покращується і після 21 року).

І я буду радий не "результатам" юніорів, а їхній поступовій появі у дорослому футболі. Щоб бодай у чемпіонаті України були яскраві футболісти – і перемоги робили вони, а не ветерани.

- Як ви вважаєте, яким шляхом розвиватиметься український футбол далі? Сценарії яких країн він повторює? Можливо, Хорватії?

- На приємну відповідь намагаєтеся навести (після війни у ​​цій державі 1991-1995 рр. настав справжній футбольний бум. – Ред.)? Може, Хорватії. А чому не Боснії? Ось вам інша країна, яка теж дуже сильно постраждала від війни, через що дуже багато хто роз'їхався по всьому світу. І що? Де таланти? 38-річний лідер збірної Джеко там гратиме стільки, скільки хоче - жодного нового покоління навіть на горизонті не проглядається... Ніхто не знає, як розвиватиметься наш футбол далі, ми живемо у дуже непередбачуваний час.

Можемо втратити таланти через зруйновану інфраструктуру

Ексворотар донецького «Шахтаря» та національної збірної України Богдан Шуст більш оптимістичний.

Екс-воротар донецького «Шахтаря» та національної збірної України Богдан Шуст Фото: wikipedia.org

Екс-воротар донецького «Шахтаря» та національної збірної України Богдан Шуст Фото: wikipedia.org

- Богдане Романовичу, а як вам поєдинок команди Сергія Реброва? На які думки наштовхує результат і сама гра?

- Результат відмінний, емоції позитивні, мету попадання виконали, і маємо дуже великий потенціал для досягнення гарного результату на Євро.

- Що можна сказати про успіхи всіх наших збірних загалом? До чого йдемо?

- Усі вікові категорії показують хорошу та результативну гру, футбол в Україні стає якіснішим, це не сьогодні сталося, ці гравці не заграли за пів року чи рік. Це продуктивна робота клубних тренерів на юнацькому та молодіжному рівні, а далі належне треба віддати тренерам збірних, які роблять якісну селекцію - є з чого обирати, і це дуже тішить.

- Яким бачите наш футбол під час війни і надалі?

- Що буде в майбутньому, неможливо передбачити через ситуацію у воєнний час. Для зростання у професійному плані, на даному етапі краще розвиватись за кордоном, і це буде краще для тренерів збірних, буде більше вибору. У нас дуже мало інфраструктури для масштабного розвитку, починаючи з аматорського футболу, навіть полів зі штучним покриттям немає в тій кількості, щоб задовольнити ті команди, які потребують найнеобхідніших умов! У дітей майже пів року випадає (кінець осені та середина весни), немає манежів, немає залів для гімнастики, акробатики, все в дуже малій кількості, наша країна багата на таланти, потрібно створити умови для розвитку!

Чудово, що наш футбол існує

Коментатор та ведучий каналів Футбол 1/2/3 Кирило Круторогов відзначає у грі головної команди і удачі, і недоліки.

Коментатор та ведучий каналів Футбол 1/2/3 Кирило Круторогов Фото: ФБ Кирило Крутогорів

Коментатор та ведучий каналів Футбол 1/2/3 Кирило Круторогов Фото: ФБ Кирило Крутогорів

- Кириле, які плюси та мінуси ви можете виділити у грі з Ісландією?

- Окрім отримання результату та путівки на Євро-2024, що, звісно, ​​чудово, можна було побачити плюси та мінуси. Мінуси - те, що наша головна команда досить довго входить у гру та епізодами допускає незрозумілу розконцентрацію, що призвело до пропущеного голу та, відповідно, нервового фону. Проте великий плюс – наявність характеру та можливість суттєво додати по ходу гри, що дало нам переможні голи. Це характерна та вольова команда.

- Зараз багато хто говорить про помітні успіхи всіх наших збірних у всіх вікових категоріях. І це все під час війни. Бойові дії на це якось впливають?

- Не вважаю, що ці результати пов'язані з війною. Юнацькі та молодіжні збірні справді добре підготовлені. У складі національної зараз чимало справді якісних футболістів, і команда проходить процес становлення. Сергій Ребров – кваліфікований тренер. Так що все зійшлося як слід.

Важко робити прогнози. Чудово, що футбол у нас існує, незважаючи на війну. Дай Боже, щоб Україна перемогла якнайшвидше на полі бою та продовжила розвиток у всіх сферах, футбольній зокрема.